Het succes van Talents 2 Paris

De Olympische- en Paralympische Spelen zijn voor Nederland zeer goed verlopen en dat geldt ook voor Talents 2 Paris. Via het door Topsport Gelderland geïnitieerde traject kregen sporters extra ondersteuning bij hun doel om in Parijs in actie te komen, terwijl ze op hun beurt sparden met het bedrijfsleven. Daar kwamen niet alleen wijze lessen uit voor alle partijen, vrijwel alle sporters uit het traject wisten zich ook daadwerkelijk te plaatsen voor de Spelen.

Ook bij Topsport Gelderland kijken we samen met alle partners dan ook trots terug op de afgelopen anderhalve maand, of eigenlijk op de hele periode waarin Talents 2 Paris actief was. “Talents 2 Paris is een enorm succes geweest”, stelt Topsport Gelderland directeur Gudo Kramer dan ook onomwonden. “Veruit de meeste sporters plaatsten zich voor de Spelen en lieten daar hele mooie dingen zien.”

Behalve Kimberley Bos, die zich als skeletonster juist op de komende Winterspelen richt, gingen eigenlijk alle sporters uit het traject naar Parijs. Kramer: “Van Mike Foppen, tot Hetty van de Wouw, Jaymio Brink tot Hilde Jager die als trainingspartner ook naar Parijs ging in een moeilijke rol. Maar ook de Paralympiërs Zara Temmink en de rolstoelbasketbalsters die veel workshops met ons deden de afgelopen jaren, en als kers op de taart goud pakten op de allerlaatste dag van de Spelen.”

Sportieve en maatschappelijke ontwikkeling
Talents 2 Paris mocht in de afgelopen jaren rekenen op de ondersteuning van heel wat partners. Die droegen met hun financiële bijdrages direct bij aan het succes van de Gelderse sporters. Daar kregen ze op hun beurt ook écht wat voor terug, met diverse bijeenkomsten en clinics, waarbij de sporters uit het traject zelf een grote rol speelden. Zij wisten zich door hun presentaties en clinics ook weer op maatschappelijk vlak te ontwikkelen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

“We hebben de afgelopen jaren veel mooie activiteiten mogen doen met de sporters en bedrijven in Talents 2 Paris”, kijkt Kramer terug. “Uiteindelijk zijn enkele bedrijven ook individueel naar de Olympische Spelen gegaan en hebben we een gezamenlijke reis naar de Paralympische Spelen georganiseerd. Ik had het voorrecht daarbij te mogen zijn en we hebben enorm genoten van de prestaties, maar meer nog van de sfeer, van toeschouwers die alle deelnemers aanmoedigden en van de moed die de sporters hebben. Op naar Los Angeles!”

Steun hard nodig richting LA
Want inderdaad, over vier jaar staan de volgende Olympische Zomerspelen alweer gepland. Onlangs kondigden we al aan dat er ook een Talents 2 LA komt. De sporters kunnen de ondersteuning ook naar de volgende Spelen heel goed gebruiken, waar de maatschappij de inspiratie goed kan gebruiken. Kramer: “Het viel me de afgelopen periode op dat we als sport nog wel een ‘diversiteits-klus’ te doen hebben. Echt niet alle geledingen in onze samenleving hebben gelijke kansen om de top te halen.”

Kramer gaat verder; “Ook viel het op dat de programma’s die werkten aan een positieve sportcultuur succesvol waren, en dat we de sporters zelf al meer centraal aan het stellen zijn, maar af en toe nog in de kramp schieten waarin we denken te moeten kiezen tussen de prestatie of het verhaal. De eerste gedachte die in me opkomt als ik terugdenk aan de Spelen gaat echter over verbinding in de samenleving! De Spelen hebben ons weer dichter bij elkaar gebracht; er zijn maar weinig zaken in onze samenleving die die kracht hebben.”

Foto top: Met een Talents 2 Paris gezelschap voor het TeamNL huis in Parijs / Foto midden: De huldiging van de gouden rolstoelbasketbalsters